in Uncategorized

En paj från minnet

Försöker minnas ett recept av Yotam Ottolenghi (Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things) på en paj som var god. Först gjorde jag en pajdeg på kanske 2 delar vetemjöl och 1 del fullkornsmjöl, 2 finhackade vitlökar i också plus salt och vatten och smör. Degen blev ganska blöt men plastades in som en boll och kyldes i ca 1 timme (receptet sa 20 min). Efter det kavlade jag den rektangulärt och vek den ett par gånger och kavlade där emellan. Vek ihop och kylde sedan i en timme. Under tiden gjorde jag fyllningen: lade en påse saffran i en tesked varmt vatten som fick stå i 20 minuter, skivade en gul lök, rev en bit ingefära. Stekte löken mjuk, sedan i med ingefära och sist kycklinglår så att den “stängde sig”, sedan på med kanske två teskedar kanel. Saffransvattnet på, liksom 2 deciliter vatten och det fick stå och koka 20 minuter. Under den tiden mandlarna, som var blancherade: lite olivolja, lite vatten och en hel del, fick stå och koka en stund och så i med mandlar som fick stå en stund till och bli rejält kletigt. Av och på bakpapper. Mandlarna borde ha rostats först, men glömde. Ut med degen och så kavla ut den till en fyrkant på ca 3 decimeter. Den blev nog lite för liten, men kanterna veks upp en halv centimeter. Fyllningen doftade gott och så i med den i pajskalet. Det blev kanske för mycket i förhållande till pajformen. Cirka 20 minuter i ugnen, eller var det 40 minuter? När färdigt så skedade jag en matsked citronjuice på (bröt av den söta fyllningen bra), lite hackad koriander och så mandlarna, som var grovt hackade. Jag kan ha glömt något, kanske någon krydda till fyllningen.

Uppdatering: kom på en sak till! Efter tiden i ugnen knäckte jag i ett ägg i en håla, salt och peppar på och så cirka 10 minuter till i ugn, gulan ganska rinnig. Receptet sa två ägg men då pajen blev lite mindre tyckte jag inte det fick plats.