in Uncategorized

Slutet på barndomen

Wikipedias sammanfattningar av handlingen i böcker och filmer är ofta komiska i sin direkthet. Så här står det om Arthur C. Clarkes Childhood’s End:

Humankind enters a golden age of prosperity at the expense of creativity.

George Dyson säger ju inte att det är det som sker när det digitala nu är “bortom kontroll”. Han skriver bara: “It doesn’t end well” (Wikpedia säger: “The Earth evaporates in a flash of light”). Han menar nog bara att ett skifte är på väg (eller har skett?) när en främmande oprogrammerbar kraft styr över allt och alla. Men han menar ändå att det fortfarande finns “enterprises” som förvandlats till våra nya överherrar:

The genius — sometimes deliberate, sometimes accidental — of the enterprises now on such a steep ascent is that they have found their way through the looking-glass and emerged as something else. 

Om man för en stund tar Dyson på allvar, och låtsas om som att det inte är en mystifierande och ideologisk framställning av sakernas tillstånd, så låter det lite frestande att drömma om ett Nytt Aten. Vidare från Wikipedia:

Although humanity and the Overlords have peaceful relations, some believe human innovation is being suppressed and that culture is becoming stagnant. One of these groups establishes New Athens, an island colony in the middle of the Pacific Ocean devoted to the creative arts…

Men inget varar: “The members of New Athens destroy themselves with an atomic bomb.”

Noterade förresten att det finns en hyfsat ny TV-serie baserad på “Childhood’s End”. Kanske är TV-tablån den sista resten av en programmerbar värld: