in Uncategorized

Modeskulpterande

liljevalchs

Jag var på Liljevalchs och såg utställningen “Utopian Bodies — Fashion Looks Forward”, och fastnade för det här citatet av modedesignern Sandra Backlund på en skylt:

För mig är stickning frihet men också den ultimata utmaningen. Jag gillar att man skapar sitt eget material medan man arbetar och att det är matematiskt samtidigt som det tillåter improvisation. Jag bygger plaggen på en provdocka eller direkt på mig själv för att hitta former och silhuetter som skulle vara svåra att bara tänka fram. Jag skissar aldrig utan skapar plaggen medan jag gör dem. Jag använder mig av ett slags tredimensionell kollageteknik där jag utvecklar några enkla grundstenar som jag sedan multiplicerar och sätter ihop på olika sätt tills de bildar ett plagg. Sett ur det perspektivet antar jag att man kan säga att jag jobbar med mode mer som en skulptör än en skräddare.

På bilden dock Viktor & Rolfs exploderande stråhatt.