in Uncategorized

Idéen med idéen

Jack Cheng har nyligen gett ut sin debutroman, These Days, delvis finansierat av en Kickstarter-kampanj. Det i sig är ju inte så intressant, eftersom det finns tusentals liknande exempel, och eftersom jag inte läst Chengs bok har jag ingen aning om huruvida den är bra eller inte. Men någonting i det han skrev i sin sista Kickstarter-uppdatering fastnade:

Here is the great gift of Kickstarter: it’s not sudden fame or zero risk or million-dollar success; it’s the idea of Kickstarter, it’s Kickstarter as metaphor, as a framework for thinking about how to, step by step, execute on a creative project. Just having the thought of Kickstarter gets you to ask the questions you should be asking: What do I need in order to make this happen? Who do I expect will support me? How much is it going to cost? What can I give in return?

Det är inte så mycket Kickstarter jag hänger upp mig på här, utan idéen om idéen om Kickstarter, if you know what I mean. Det är ofta det som får mig att gå igång på något, idéen om det, inte så mycket utförandet eller att jag själv praktiserar det.

Write a Comment

Comment