in Uncategorized

Jordens ursprung

Det låter ju nästan för bra för att vara sant, att en hobbykonstsamlare hittat den bortskurna övre halvan av Gustave Courbets L’Origine du Monde, med ett kvinnoansikte som en del misstänker är Courbets modells Joanna Hiffernan. “Jag är inte övertygad” säger också chefen för ett Courbet-museum.

Jag påminns om Karolina Ramqvists Alltings början, där målningen förekommer, bl.a. som pilgrimsresmål. Det berättas också om att den var i Jacques Lacans ägo, att han hade den på väggen i sitt terapirum, men liksom i ett träskåp som oftast var stängt, men som den store terapeuten öppnade för vissa patienter som behövde utsättas för detta. Jag är inte helt säker på att jag minns rätt dock (här sägs dessutom att den fanns i ett rum i hans lanthus).  På träskåpets framsida fanns en abstrakt variant av den underliggande bilden, och allt är väldigt symboliskt, säkerligen är spaltmetrar skrivet om det.

 

Write a Comment

Comment