in Uncategorized

“I gravitate more and more towards historical things…”

Maria Popova (Brain Pickings, etc) är något av en hjälte:

If something interests me and is both timeless and timely, I write about it. Much of what is published online is content designed to be dead within hours, so I find most of my material offline. I gravitate more and more towards historical things that are somewhat obscure and yet timely in their sensibility and message. We really need an antidote to this culture of “if it’s not Google-able, it doesn’t exist”. There’s a wealth of knowledge and inspiration offline, ideas still very relevant and interesting.

(Från intervju i The Guardian)

  1. Rimligt fånig kritik från Popovas sida. Stora delar av det klassiska idearvet är mer lättillgängligt online (i både originalspråk och översättningar) än i traditionell bokform, tex. via Perseus eller Gutenberg.org. Pointen med Google Books är ju dessutom att göra den äldre litteraturen tillgänglig. Låter som en tjej som växt upp med internet, gått reklamlinjen på gymnasiet, blivit ideol bland sina obildade likar, och nu plötsligt till sin stora förtjusning vill berätta för hela världen om sin stora upptäckt — att det finns nåt som heter ‘böcker’?

Comments are closed.