in Uncategorized

Om du saknar dessa… (del 1)

Även om man har hört de här Bon Iver-låtarna tidigare så är det väl värt att lyssna på den här live-inspelningen från tidigare i år, med Justin Vernon och Sean Carey vid var sin flygel mitt emot varandra, beskåda kommunikationen dem emellan, Vernons rosa mjukis-hoodie och höra Careys fantastiska falsett.

Här är lite annat som kan vara av intresse från maj och juni:

Via Music Like Dirts halvårssammanfattning av den bästa musiken hittar jag fina demos av Fabiana Palladino, bl.a. den här:

Benin City och Barbarossa var också trevliga bekantskaper därifrån.

Offscreen är en hyfsat ny tidskrift om “the human side of websites and apps”. Nummer 2 finns hos välsorterade magasinbutiker, i Stockholm på alltid utmärkta Papercut.

Personal Libraries Library är ett så fint initiativ att man blir alldeles till sig, och ett bibliotek som man gärna skulle besöka om man någon gång var på besök i Portland, Oregon. Man ägnar sig åt att återskapa kända författares, konstnärers och filosofers personliga bibliotek, bok för bok. Titlarna då, inte exemplaren. Man samlar t.ex. på böcker från Italo Calvinos, Jorge Luis Borges, Buckminster Fullers och Yoko Onos bibliotek.

"American Pastoral," by Philip Roth

Underground New York Public Library är minst lika fint, med bilder på folk som läser i New Yorks tunnelbana. Något som mycket väl skulle kunna göras för t-banan i Stockholm. (Mannen på bilden ovan läser Philip Roths “American Pastoral”).

Wonder Object from Mark & Angela Walley on Vimeo.

En fin dokumentär om konstnären och smeden Gary Schott, som gör humoristiska mekaniska objekt, bl.a. eskimo-pussaren.

Handmade Portraits: Brooklyn Watches from Etsy on Vimeo.

När vi ändå håller på, en kortfilm om en urmakare i Brooklyn.

Sommarens Reith-föreläsare på BBC är ekonomihistorikern Niall Ferguson, under rubriken “The Rule of Law and Its Enemies”. Två av fyra avsnitt är sända så här långt. I Reith Lectures-arkivet hittar man alla gångna föreläsningar, med Bertrand Russell som start 1948.

Chirp.io är något slags low-tech-internet-of-things:

Soon you’ll be able to send and receive chirps on your smartphone. Then any device that makes sound, from doorbells to vinyl, will be able to send data.

Jag hoppas verkligen att ljudord får ett genombrott. Kör QuickTime på ohhhhhhhhh.co.uk och prova några av ljud-smilisarna där. Min favorit:

Strelka Press är ett nytt förlag som ger ut små e-böcker (Kindle Singles) om arkitektur och design. Bland annat finns Alexandra Langes essä om arkitektur i Silicon Valley (refererad här tidigare) och en essä av Dan Hill (City of Sound).

Jag vet inte rikigt vad Plan 9-systemet gör, men det underhålls fortfarande av Bell Labs (släpptes ursprungligen 1992) och har ett intressant gränssnitt:

Satellite Eyes är lika enkel som briljant, liksom Prison Map.

Write a Comment

Comment