in Uncategorized

Figdors samling

Bild på Figdors samling i Wien, hämtad härifrån.

När en bara bläddrar fram en sida och sätter ner fingret:

Den store samlaren Pachinger, Wolfskehls vän, skapade en samling som när det gällde det utstötta och förkomna kunde jämföras med Figdors samling i Wien. Han vet knappast längre vad tingen ska användas till i verkligheten – för sina besökare förklarar han, förutom de ålderdomligaste apparater, användningen av näsdukar, handspeglar etc. Om honom berättas att han en dag när han gick över Stachus böjde sig ned för att plocka upp något han hade letat efter i flera veckor: en feltryckt spårvagnsbiljett som bara hade varit i omlopp under en timme.

Från Walter Benjamins Passagearbetet, översatt av Ulf Peter Hallberg

Pachinger? Wolfskehl? Figdors samling? Bilden ovan lär föreställa den senare.