in Uncategorized

Auditivt sneglande

För någon månad sedan letade sig mina små AirPod-lurar sig ur mina byxfickor, förmodligen på en tunnelbanevagn på Gröna linjen på väg mot kanske Skarpnäck. Det var då jag märkte hur de där lurarna har blivit en så oumbärlig del av min sensoriska upplevelse i publika miljöer och i hem-miljö. Det fanns liksom inget val annat än att hitta närmsta Apple-hökare för att kvittera ut en ny vit ask (och, ja, punga ut den där dryga tusenlappen). Så fort som möjligt.

Jag tänker på hur lurarna blivit en nästan fastväxt del av mina öron, och i förlängningen min hjärta, när jag läser ett ett år gammalt inlägg om “AirPods som plattform” av en Jordan Cooper.

It might sound strange, but through a few conversations with friends, I have come to believe the dark horse platform might actually be Apple’s Airpods. I believe Airpods now have about 40 million users, and the growth curve looks pretty good to me. Granted, Airpods as a platform, is not nearly as expressive or dynamic as say virtual reality, but they are here and now and I believe unlock a few new primitives on which very valuable applications can be built.

Jordan Cooper, “Airpods As The Next Platform (And The Native Applications Therein)“, 29 augusti 2018.

…och där spekuleras om möjligheter till sociala applikationer såsom ett friktionsfritt gående och pratande med ‘vänner’ (här tror jag att samtidens lust till röstbaserad synkron kommunikation överskattas) eller kommunikation kring ‘musik’ (samlyssna och -sjunga, dela musik, etc)

Själv skulle jag kunna tänka mig mer av passiv-kommunikation – små lätta röstinstruktioner för att hitta vägen, både bokstavligt och bildligt. Något som främjar ett slags auditivt sneglande.

Uppdatering: precis efter att jag postat det här så ser jag en nyhet om att det kommer en ny version av AirPods, med bl.a. de här detaljerna, som visar tecken på det jag efterfrågar:

Finally, the AirPods Pro have a few other more minor features including an ear tip fit test to figure out which size is best, voice controls via Siri, audio sharing that will let multiple users listen to the music on the same Apple device, and a dictation feature that will read out incoming texts or messages.

Gizmodo, “Apple Announces AirPods Pro With Noise-Cancellation, Coming on October 30th“, 28 oktober 2019.

En liten uppdatering till: en auditiv snegling är ju en viskning.