in Uncategorized

Kärlek till checkboxen

Justin Rosenstein från Asana (ett rätt stiligt projekhanteringsverktyg) delar med sig av några tips på hur man balanserar mellan att göra ett enkelt verktyg som samtidigt möjliggör kraftfull användning. Han förklarar också vad som motiverar dem att skapa mjukvara som folk älskar:

The financial opportunity is huge as well, as companies like Dropbox, Box, and Github are already demonstrating. Thanks to software-as-a-service delivery and the ongoing “consumerization of IT,” it’s increasingly end users, not CIOs, who decide what tools they want to use at work. Before, slick marketing and sales teams could convince an IT department to choose their mediocre products — hey, it works, right? But now that users are empowered to try a few products and then choose the one they prefer, that old guard is being disrupted. In short, the incumbent enterprise vendors are building software people tolerate. The future players are building software people love.

  1. intressant – och såå relevant för universitetssektorn och de maktspel som utspelas där kring vilka verktyg vi använder i vår vardag.

Comments are closed.