in Uncategorized

Kapybarens resa

Benjamin Breen (nämnd här tidigare, då om webben som kuriosakabinett) tar oss med på en resa från Rio de Janeiro (där vattensvinet, eller kapybaren, ovan en dag i slutet på 1600-talet satt och käkade en banan när upptäcktsresanden François Froger gick förbi), över Nationalbiblioteket i Lissabon och en inscannad version i Google Books, till spridandet av en Tumblr-mem och en telefonsocka på Amazon.

Det här är foder för tanken:

When we look into the knowing eye of Froger’s capybara, it is interesting to reflect on how many layers of perception and reproduction that single event in time has passed through to reach us today — and to meditate on how many aeons into the future this record of a chance encounter in Brazil will endure, preserved in amber, as it were, by the seemingly immortal medium of the internet.

(Som Breen nämner får den här bilden jackpot på ZCI-skalan (nämnd här tidigare), då den är både Zany, Cute och Interesting).