in Uncategorized

Lebbeus Woods

För fem år sedan nämnde jag kort arkitekten Lebbeus Woods, som jag egentligen vet alldeles för lite om, men vars fantasi- och fasansfulla skisser alltid har fascinerat mig. Så här skrev jag, apropå den då aktuella frågan om ett nytt stadsbibliotek i Stockholm:

“…hans genialska plan att torrlägga Hudson och East-floderna i New York för att verkligen bygga ett Lower Manhattan, liksom nedsänkt under den nuvarande ön, kommer ju att bli verklighet förr eller senare.”

Det ironiska är att jag idag hörde talas om att Woods hade dött, och att han skulle ha gjort det i sviterna av stormen Sandy på just Manhattan – i en slags negativ version av visionen ovan – men det senare visade sig inte stämma. Han ska ha dött i sömnen.

Här är fortfarande BLDGBLOGs intervju med Lebbeus Woods.

Write a Comment

Comment