Limbisk rättvisa

| Kommentarer ()
journal.pbio.1001054.g003.jpg
(Är detta min hjärna?)

I mars 2009 stegade jag iväg till MR-centrum på Karolinska Sjukhuset i Solna för att delta i en vetenskaplig undersökning. Jag skulle få min hjärna scannad, och jag var väl egentligen mest lockad av att få en bild på min hjärna tagen i magnetröntgenkameran, så att jag kunde ha den på väggen. 

Nån sån fick jag aldrig, men väl äran att få vara en av de 35 testpersoner vars spelande av Ultimatumspelet i den där kameran ligger till grund för den artikel som nu publicerats i PLoS Biology - "Limbic Justice - Amygdala Involvement in Immediate Rejection in the Ultimate Game". 

Stort uppslagen hos Karolinska Institutet (det är också ett samarbete med Handelshögskolan, och den här typen av forskning hör nog hemma inom neuroekonomifältet) sägs den vara unik genom att påvisa att amygdala är den del av hjärnan som är inblandad i den typen av ekonomiska beslut av rättvisekaraktär som spelet går ut på.

Jag vet inte heller om det lilla piller jag fick äta innan spelet började bara var placebo, eller om det faktiskt var oxazepam som "lugnar ner" amygdala vilket kan tänkas gjort mig mer benägen att acceptera en orättvis fördelning av pengarna.

Anyways, läs hela artikeln, det tänker jag göra!

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates