Öppna bokmärken

| Kommentarer ()
Det här är det mest spännande jag hört om på länge: Open Bookmarks. James Bridle (nämnd nyligen för sin utgåva av Wikipedia-edits av Irak-kriget) har tagit tag i problemet med vad som händer med våra bokmärken, marginalanteckningar, läsdata, m.m., i e-böcker. Han formulerar det som att det handlar om att återuppliva bokens aura (i benjaminsk mening), att ta fasta på dess tidslighet, hur den gick från att vara ny till att bli använd och sliten - hur får en e-bok patina?

I believe that the copy is no longer important, that we can all get the book, the text itself, if we need it. What is valuable and what is core and what we can lend to our friends and pass onto our children is not copies of books but originals of our own experiences, associated with those singular works of art.

Nu finns inte så mycket detaljer än, men tanken verkar vara att skapa ett öppet sätt att dela bokmärken, i vid mening, över gränserna mellan olika leverantörer av e-böcker, mellan olika typer av hårdvara och mellan tjänster som samlar in sociala läsdata. Open Bookmarks kommer förmodligen inte vara lösningen på alla problem (frågan är om användarna av e-böcker och e-boks-prylar ens upplever det här som ett problem, än), men att nån bara bestämmer sig för att det ska lösas, i nån ände, är hedervärt.

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates