Mat för geeks

| Kommentarer ()
cookingforgeeks1.jpg

Nathan Myhrvold
driver idag Intellectual Ventures, ett företag vars affärsidé bygger på att köpa upp mjukvarupatent - antingen en jävligt smart idé eller en ondskefull sådan. Som Microsoft-alumn verkar han ha lite cash över, och det var det jag ville komma till, att han snart kommer att publicera en 2400-sidor (i 6 volymer) tjock kokbok, Modernist Cuisine, en färg- och form-orgie i molekylär gastronomi, hi-tech, häpnadsväckande fotografi, mat mer som vetenskap än som konst. Knappast nåt man har på köksbänken, men kokböcker är väl knappast till för det längre.

Vill man köra budget-varianten kan man införskaffa Cooking for Geeks: Real Science, Great Hacks, and Good Food, av Jeff Potter. Utgiven på O'Reilly, som ju vanligtvis ger ut databöcker av olika slag, garanterar det en gedigen geekighet vid spisen. New Yorkers bokblogg recenserar den:

Also fascinating are the secret tricks Potter intersperses throughout the book. For example, meat can be tenderized by putting it in a papaya, which "contains an enzyme, papain, that acts as a meat tenderizer by hydrolyzing collagen." (Side note: "Pound-for-pound collagen is stronger than steel.") And you should always whisk your egg whites in a copper bowl rather than in a stainless-steel bowl (and never in a plastic a bowl) because the goal of whisking egg whites is to trap air bubbles in a mesh of denature proteins. So when you whisk in a copper bowl, the "copper ions interact with the proteins in the egg whites and make it a more stable foam," giving you those perfect meringue peaks.

Förhoppningsvis kommer Lisa Förare Winbladhs och Malin Sandströms Matmolekyler snart ut och konkurrerar med dessa volymer.

Uppdatering: SID-bloggen om "de nya hipster-matjournalerna".


kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates