Mat för geeks
Vill man köra budget-varianten kan man införskaffa Cooking for Geeks: Real Science, Great Hacks, and Good Food, av Jeff Potter. Utgiven på O'Reilly, som ju vanligtvis ger ut databöcker av olika slag, garanterar det en gedigen geekighet vid spisen. New Yorkers bokblogg recenserar den:
Förhoppningsvis kommer Lisa Förare Winbladhs och Malin Sandströms Matmolekyler snart ut och konkurrerar med dessa volymer.Also fascinating are the secret tricks Potter intersperses throughout the book. For example, meat can be tenderized by putting it in a papaya, which "contains an enzyme, papain, that acts as a meat tenderizer by hydrolyzing collagen." (Side note: "Pound-for-pound collagen is stronger than steel.") And you should always whisk your egg whites in a copper bowl rather than in a stainless-steel bowl (and never in a plastic a bowl) because the goal of whisking egg whites is to trap air bubbles in a mesh of denature proteins. So when you whisk in a copper bowl, the "copper ions interact with the proteins in the egg whites and make it a more stable foam," giving you those perfect meringue peaks.
kommentar(er)
www.flickr.com |
Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkup på Twitter och Delicious.