.orpheus Är Ledig

| Kommentarer ()
cornucopia.jpg
Jag gillar verkligen vad Wladimir Lyra vid Max-Planck-Institut für Astronomie i Heidelberg har satt sig ned och gjort: givit namn åt de dryga 400 exoplaneter (planeter som tillhör andra solsystem) man hittills har upptäckt. Förvisso lite förutsägbart att köra på romersk-grekisk-mytologi-spåret, men det har trots allt ett rätt långt track record. Tydligen vill inte "facket" (International Astronomical Union) ge dem några riktiga namn, eftersom de förmodligen kommer att bli oräkneliga, så Lyras lista är högst inofficiell.

Jag tänker: ska varje exoplanet ha en egen toppdomän, typ .cornucopia, eller ska konstellationen med också, ex. .monoceros.cornucopia? Hur ska man kunna regga en domän under .cedalion? Dom kanske redan har schyssta system för det här på varje planet förresten, och så kommer vi och hittar på något... Och hur det här med övergången till IPv6? Börjar kännas relevant.

Här är den fullständiga listan, i artikeln "Naming the extrasolar planets" förklaras namnkonventionen och bakgrund ges till konstellationernas namn.

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates