Stava rätt med LIBRIS

| Kommentarer ()
Det här har förhoppningsvis någon nytta av: ett API för att ge stavningsförslag till sökfrågor. LIBRIS beskriver det själva i sin utvecklingsblogg:

Stavningsprogrammet bygger (som beskrivet i tidigare inlägg) på statistik över dels innehållet i LIBRIS och dels sökfrågor som ställs till LIBRIS webbsök. Baserat på detta försöker programmet att hitta en i någon mening mer "sannolik" stavning av en sökfråga. Endast i de fall då programmet hittar en sådan med en viss marginal i "sannolikhet" presenteras ett stavningsförslag.

API:et är mycket enkelt: man skickar in en sökfråga som en parameter i ett HTTP-anrop och får ett eventuellt stavningsförslag tillbaka i xml. Exempelvis ger sökfrågan "Bahctin Rabelais" svaret:


<bibspell>
<query>BAHCTIN RABELAIS</query>
<suggestion>
<term changed='true'>Bachtin</term>
<term>Rabelais</term>
</suggestion>
</bibspell>

Det man kan utläsa av detta är att sökfrågan normaliserats som "BAHCTIN RABELAIS" och resulterade i stavningsförslaget "Bachtin Rabelais".
BibCamp tidigare i vår berättade Henrik på LIBRIS om bi-, tri-och n-grammodeller så att till och med jag förstod!

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates