Malin och Lisa goes molecular

| Kommentarer ()
Jag kommer definitivt följa Lisa Förare Winbladhs och Malin Sandströms arbete med att skriva en bok om molekylär gastronomi - på bloggen Matmolekyler. Gör det du med. Jag tjuvläste artikeln om projektet i Metro över axeln på någon intet ont anande resenär på tunnelbanan i morse. Man lär sig en massa saker:

De allra flesta av supersmakarna har en lite annorlunda snutt i en gen för en av de smakreceptor som reagerar på beskt, en enda av de runt 30 sorters beska smakreceptorer vi har på tungan. Det finns två vanliga varianter av just den smakreceptorn, en "känslig" och en "okänslig" variant.

Personer med dubbla kopior av genen för den känsliga sortens smakreceptor tycker att kålsläktingar - sånt som brysselkål, broccoli, rädisa, wasabi och senap - smakar runt 60% beskare jämfört med personer som ärvt dubbla kopior av genen för den okänsliga receptorn. Många beskkänsliga gillar inte heller sånt som öl och grapefruktjuice, och kan ha svårt att dricka kaffe - iallafall kaffe utan en rejäl dos av mjölk och socker.


kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates