Känner du dig övervakad?

| Kommentarer ()
Läkartidningen skrev häromdagen om ett projekt på Smittskyddsinstitutet bedriver kring "syndromic surveill­ance":

Tillsammans med statistikern Gustaf Rydevik har [Anette Hult] sedan våren 2007 utvecklat och testat ett datorprogram som analyserar de miljontals sökord som varje år skrivs in på landets medicinska webbplatser.

- Vi har fått tillgång till de sökloggar som skapas när folk letar efter information på till exempel vårdguiden.se.

I en första fas har man valt att leta efter sökord som tyder på att folk drabbats av influensa. Men systemet är tänkt att fungera för fler sjukdomar. I dag har sjukvården skyldighet att övervaka utbredningen av ett sextiotal olika infektionssjukdomar - allt från hiv, till kikhosta och salmonella. För närvarade sker det med hjälp av labbstatistik och ett hundrafemtiotal så kallade sentinelläkare som slumpvis valts ut för att rapportera fall till bland annat Smittskyddsinstitutet. Förhoppningen är att övervakningen ska bli både snabbare och mer rättvisande i framtiden, säger Anette Hulth.

Vårdguiden Labs skriver lite mer:

Längre fram kan man även kombinera med mer information, till exempel besöksstatistik och vilka artiklar man har läst på Vårdguiden samt symtom som de som ringer till Vårdguiden på telefon har. Nedan finns ett exempel på artikeln "Vinterkräksjukan", det visar tydligt på efterfrågan för informationen under en specifik tid.
Man behöver inte tala om för besökarna hos t.ex. Vårdguiden att deras sökord används för det här, va?

Andra saker man kan göra: använda sig av röstigenkänningsprogramvara på samtalen till jobbet när du sjukanmäler dig, för att se om du talar sanning.

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates