Evig lagring

| Kommentarer ()
mechanisms.jpg I dagens Svenska Dagbladet skriver Pelle Snickars, forskningschef på Statens Ljud- och Bildarkiv, om Matthew G. Kirschenbaums bok Mechanisms: New Media and the Forensic Imagination, som handlar om "hårddiskens historia och lagrandets teknologiska villkor". Fasinating stuff.

En av grundteserna i "Mechanisms" är att digitalt bevarande på flera sätt är betydligt säkrare än traditionell lagring. Att spara information på internet kan förefalla osäkert, men tvärtom är det förmodligen en av de mer fredade platserna att samla material på. Arpanet/internet konstruerades ju en gång som det optimala mediet vars digitala nätverk av nätverk var tänkt att överleva även ett kärnvapenkrig. Googles Gmail har idag devisen "archive, don't delete", och på till exempel easy-share.com har man gratis tillgång till hur mycket lagringsutrymme som helst. Om sajter som Youtube och Flickr idag är exempel på hur internet håller på att förändra de klassiska medieformerna i en arkivarisk riktning - på Flickr laddas det upp fem miljoner foton om dagen - så framstår även fildelningsnätverken med sina hypersnabba distributionsprotokoll som ett slags framtidens mediearkiv och infodistributörer.

Snickars har vettiga åsikter, vilket bl.a. en artikel i ett nyligt nummer av Biblioteksbladet (nr. 3, 2008; PDF) vittnar om:

Det framstår just som en märklig anomali att centrala kulturarvsinstitutioner inte förmår ta steget in i webb 2.0. Ibland får jag faktiskt intrycket att abm-sektorn står lite sådär bredvid och tittar på vad som händer på webben. Följden är ju att till exempel bildforskare lämnar fotoarkiven och övergår till att använda Corbis, eller att medieforskare använder sig av YouTube, veoh.com eller någon annan av de kreativa mediesajter som poppar upp i parti och minut.


kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates