Lösningen? Bli en god internetmedborgare

| Kommentarer ()
Nicklas Lundblad har idag en understreckare i Svenska Dagbladet (ej på nätet än; länk kommer) om Jonathan Zittrains bok The Future of the Internet - And How to Stop It, som jag nämnde häromdagen.

Hur ska internets räddas?

Endast genom uppbyggnaden av en social normstruktur kan vi bevara nätet öppet och samtidigt bekämpa de avarter och hot som dyker upp.
Wikipedia ställs upp (hos Zittrain) som ett gott exempel på där användarna agerar fåraherdar på den gemensamma allmänningen, medan Digg är exemplet på hur ingen tar ansvar för hur innehåll ska produceras och överföras. Man känner att en generell teori för gott internetmedborgarskap behövs.

Det mest befriande [med Zittrains bok] är att den undersöker hur tekniken faktiskt används, och vågar blanda in moral och normer i diskussionen om nätets framtid. Och Zittrains slutsatser är provokativa: de antyder att i stället för att hitta tekniska lösningar eller hårdföra rättsliga insatser mot problemen på intenet, så är kanske enda vägen framåt att förhandla fram sociala normer och identiteter som användarna kan acceptera - en förhandling som bara kan skadas av en övertro på teknik och polis.

Nicklas, som chef för government affairs hos Google i norra Europa, svarade också nyligen på frågor från det som kärvänligt kallas "Jaikububblan", och du kan läsa svaren från honom (och från Googles Sverige-chef Stina Honkamaa) hos Fredrik Wass.

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates