Ett Wikipedia för x: nu proteiner

| Kommentarer ()
wikiPro.jpgNågra saker jag skrivit om den senaste tiden (semantisk etikettering och kollaborativt kunskapsarbete) kommer samman i och med beta-releasen av WikiProteins (fast jag vet ärligt talat inte om det är skarpt än (trodde jag skrivit om det förra gången det kom upp, för ett år sedan drygt, men tydligen inte)).

Precis som frasen "ett Facebok för x" florerar, är frasen "ett Wikipedia för x" inte helt ovanligt. WikiProteins är "ett Wikipedia för proteiner", och kombinerar wiki-liknande redigering (expert curation) med data mining. En stor mängd information om proteiner har importerats från database som PubMed, Swiss-Prot och Gene Ontology, och kopplingar har gjorts mellan begrepp. Allt går naturligtvis inte smort, så tanken är att "the community" ska hjälpa till att förbättra informationen.

Tanken är att experter (1 miljon forskare är identiferade genom analysen av det importerade datat) ska vara curators för sina "begrepp" och förfina informationen. Till skillnad från Wikipedia accepteras inga anonyma editeringar. Det är också en strikt uppdelning mellan auktoritativ data hämtad från litteraturen och databaser och alla "community edits".

Lite snabbt nu, får nog återkomma till detta, men tills vidare kan du läsa Ars Technicas uppskrivning - "First WikiProfessional project, WikiProteins, ready for beta". Min spontana tanke är att projektet låter väldigt optimistiskt.

Det finns en artikel (1; Jimmy Wales är medförfattare) som beskriver det hela också.

(1) Barend Mons et al, "Calling on a million minds for community annotation in WikiProteins", Genome Biology (ännu ej publicerad).

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates