Vetenskap på film: Dark Matter och Schläfer

| Kommentarer ()
dark-matter-movie-poster.jpgFilmer i forskarmiljöer är inte alltför vanliga. Här är två stycken man skulle vilja se i alla fall:

  • Dark Matter, som handlar om den sanna historien om Gang Lu (fast i filmen kallad Liu Xing), en gästforskare vid University of Iowa (fast i filmen är det University of Utah), som efter att hans forskning inte fick det erkännande han tyckte att det skulle få, bestämde sig för att skjuta ihjäl 5 personer på sin fysikinstitution, bland dem sin handledare. Han tog samtidigt sitt eget liv. Den verkar ha fått mycket av kosmologin rätt, och belyser dessutom den hårda tillvaron för kinesiska gästforskare i USA. Läs lite mer om bakgrunden hos Peter Woit.
  • 2005 kom tyska filmen Schläfer, inte alls baserad på sanna händelser, men ändå verklighetsnära då den handlar om terrorism, spioneri, post-9/11-paranoia och molekylärbiologi, i ett forskningslabb på ett institut i München. Lustigt nog regisserad av Werner Heisenbergs barnbarn, Benjamin Heisenberg.
Uppdatering: ...och jag inser att jag skrivit om den senare tidigare. Hatar att vara förutsägbar.

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates