Jag är mest öppen!

| Kommentarer ()
TechCrunch har ju redan skrivit det, men det känns som att Yahoos idag annonserade beslut att börja indexera semantisk webbdata kommer att innebära en boost för lättviktig uppmärkning av det slag som t.ex. Microformats erbjuder. Jag vet att jag kommer försöka trycka in så mycket som möjligt i framtiden i alla fall.  

I första hand handlar det om indexering av mikroformat som hCard (kontaktinformation), hCalendar (händelser), hReview (recensioner/omdömen), hAtom (nyhetsflöden) och XFN (sociala nätverk), men i framtiden också andra vokabulärer.

Sedan tidigare indexerar ju Google social semantisk information i form av XFN- och FOAF-filer. Det ska bli intressant att se hur den semantiska webb-rustningen kommer att fortskrida - vem kommer att ha mest information och vem kommer att tillgängliggöra den på bästa sätt för andra att bygga applikationer av en webb av data. Det är i alla fall lite roligt att se hur man tävlar i öppenhet för att vinna hjärtan, men det handlar så klart om att vinna marknadsandelar i något som kommer att bli vitalt i framtiden.

Jag fick förresten idag en inbjudan till betan av True Knowledge, som inte är direkt först med att skryta om att vara en fråga/svar-sökmotor med hjälp av naturligt språk och som ska ha all världens kunskap samlad. Men jag lyckades inte ens få svar på vilken Sveriges huvudstad var, så jag tror vi väntar lite och ser vad man lyckas lära upp kunskapsmaskinen.

Frågan är om framtiden ligger i tjänster som True Knowledge och Twine, eller hos tröskverk av den öppna webben som Yahoo och Google, om det nu finns nån sån konflikt (förmodligen inte).

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates