Mer inside baseball framöver

| Kommentarer ()
Jag har aldrig riktigt fattat varför jag inte skriver om vad jag gör på jobbet. Det är som att jag har nån slags osynlig gräns mellan mitt jobb-jag och mitt andra jag, när det förra ju genomsyrar så mycket av ens funderande.

Här är några av de saker jag kommer att börja skriva om i framtiden:

  • Vårt arbete med att utvärdera och i framtiden förmodligen implementera vad som skulle kunna kallas ett generellt söksystem för bibliotekets nätresurser. På biblioteks-speak kallas det ibland för metasök-tjänster eller "federated search", då det handlar om att möjliggöra sökning i ett rätt stort antal databaser och i innehåll av disparat karaktär.

  • Lite mer konkret är arbetet med att hitta en ny teknisk plattform för vårt intranät, men inte bara den tekniska biten utan en hel del tänk om hur vi ska kommunicera kring och dokumentera vårt interna arbete på ett effektivt (och roligt) sätt.

  • Hand i hand med det går arbetet med att hitta ett publiceringsverktyg för de externa uppdrag vi ibland tar på oss, för att t.ex. göra webbplatser och nätbaserade kurser åt diverse uppdragsgivare (främst inom KI och SLL).

  • Under våren har vi ett internt kompetensutvecklingsprojekt, kallat "10 saker på 20 veckor", där tanken är att bibliotekets personal tillsammans ska utforska en rad generella webbtjänster för att se vad vi kan lära oss av dom för att förbättra vår service och få ett grepp om vad våra samtida och framtida användare har förväntningar på biblioteket på nätet.

  • Hur kan man använda IT-verktyg på ett pedagogisk sätt i sin undervisning, är frågan vi försöker besvara i en kurs för KIs lärare. Wikis, bloggar, podcasting och andra kollaborativa teknologier är lite min del där.

  • Malin och jag ska hålla en liten workshop (kallad "Härifrån till färdigheter", i linje med vår filmiska tema för våra tidigare uppdrag: "Allt du skulle vilja veta om bloggar men aldrig vågat fråga" (2003) och "Bibliotekariens guide till 2.0-galaxen (2007)) på Biblioteksdagarna i Luleå i maj, så det lär också dyka upp en del kring det.

  • Lite mer löst har vi mitt, högst självpåtagna, intresse för vad man skulle kunna kalla Vetenskaplig Kommunikation 2.0, om hur Internets förändrar hur vetenskap kommuniceras.
Vansinnigt mycket roliga saker, när man tänker efter, så det vore ju dumt att inte skriva lite mer om det här, framför allt bättre än att skapa en separat blogg om det som ändå kommer att självdö.

Kategorier

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates