Blog Remix, photophlow och The Commons

| Kommentarer ()
Jag hittade ett par intressanta saker hos next.yahoo: det första är Blog Remix, en applikation för att lyssna på och skapa spellistor av innehållet från mp3-bloggar. Man surfar runt bland en uppsättning bloggar och lägger till mp3-or i spellistor, som man sedan kan dela med sig av, t.ex. i form av ett podcast-flöde. Kanske inte världens roligaste interaktionsupplevelse, men appen är experimentell (gjord i Adobe AIR), och fortfarande ett intressant exempel på dektop-applikationer som hakar tag i flödet av information på internets. Det mest uppenbara alternativet, dock ren webbtjänst, är Hype Machine.

Det andra är photophlow: för den som minns den tidigaste inkarnationen av Flickr kommer ihåg att den snurrade kring chatt-funktionalitet, där användarna kunde diskutera foton i olika chattrum. Det försvann sen, till förmån för den mer asynkrona kommentarsfunktionen. photophlow är realtids-Flickr, där man deltar i olika rum för att t.ex. prata om bilder som man enkelt flyttar in från Flickr. En helt annan form av interaktivitet berikar Flickr.

Har inte hunnit testa så mycket själv, men det finns några helt klart innovativa saker, t.ex. kan bilder i photophlow kan twittras och tumblas, och jag kan få IM-påminnelser när min foton kommenteras, taggas, favas eller twittras av andra användare. Också: emoticon-syntax, så att du kan tagga en bild i Flickr med t.ex. phlow:emote=happy som sedan kan kallas upp i chattar.

Varför intressant? Den tighta integrationen med andra tjänster, som anammar korallrevs-tanken fullt ut (all aktivitet som sker i photophlow flödas tillbaka till Flickr). En helt nya värld har byggts ovanpå ett fundament av API:er.

Jag har ett par inbjudningar om du vill prova på (det gick rätt fort att få ett konto om man signar upp). Här är mitt rum.

Uppdatering: efter lite mer photophlow kan man konstatera att det är en extremt flow-liknande upplevelse. Beroende-framkallande sådan, och bland det roligaste jag sett på länge. Det är de små detljarna som gör det: t.ex. hur man ser all aktivitet i chatten, när de andra användarna browsar foton, kommenterar, favvar och taggar, och hur man påminns av olika sorters aktivitet med hjälp av ljud; hur man använder Yahoo Term Extractor för att förvandla valda ord i chatten till taggar man kan söka vidare på, vilket leder till associationer - konversationer kan helt och hållet föras med hjälp av bilder.

Apropå Yahoo så har du knappast missat att man inlett ett samarbete med Library of Congress för att tillgängliggöra historiska foton från bibliotekets samlingar (jmfr. New York Public Librarys samarbete med Kaltura; Yahoo/Flickr har tidigare samarbetat med Australiens nationalbibliotek). 1500 fotografier från LC finns nu i The Commons, där tanken är att användarna ska bidra med metadata i form av etiketter och kommentarer. Bilderna har "inga kända upphovsrättsbegränsningar", och kan alltså användas fritt. Nu fattas bara att Microsoft köper Yahoo.

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates