Blobbar, hajar och skaldjur

| Kommentarer ()
The Observers arkitekturkritiker Stephen Bayley skriver om det planerade nationalbiblioteket i Prag, ritat av engelska tjecken Jan Kaplicky (som jag nämnde i september), som tydligen inte uppskattas av alla, t.ex. inte av landets president, stadens borgmästare eller nationalbibliotekarien själv. Kaplicky har dock fått stöd från stadens folk, som samlat in 12 000 underskrifter för att de vill se biblioteket byggt.

Medan Bayley anser att hela idéen med nationalbibliotek kan tyckas vara lite omodern...

In some ways, the act of building a National Library in the age of the podcast is as quaint as wanting to preserve the colour-washed cottages and pantile roofs of old Prague.
...tycker Momus att den "blobitektur" (med runda, organiska former) som Future Systems representerar (se t.ex. Selfridges i Birmingham, eller Lord's Media Centre) redan känns retro ("som ett Björk-album från 90-talet"):

I have to say I'm a bit tired of this style. It smacks of the recent past, evoking my 1990s Swatch pod-phone, my old JBL Creature subwoofer. Sure, the rounded organic curves of the International Pod style are preferable to the razor-sharp angles of sharkitecture unleashed by Liebeskind, Hadid and co. But blobitecture, over the past fifteen years, has replicated too quickly, mutating its "natural" forms through a whole range of plastic consumer products. It's time for something fresh.
Det fräscha är tydligen skaldjurs-arkitektur, som det exemplifieras hos t.ex. arkitekten Mike Meiré:

Meiré's farm kitchen project is a place of plethora and plenty, a place between Dean and Deluca and Chinatown, between children's zoo and fish store, restaurant kitchen and plyboard art installation, manufacturing plant and plant shop.

(Passande nog heter Hanadas stadsbibliotek i Stockholm Delphinium, den sortens hus som blir uppätna av hajar.)

Kategorier

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates