Nässpray mot trötthet

| Kommentarer ()
Wired rapporterar att amerikanska forskare haft lyckade resultat på apor med ett medel bestående av hormonet Orexin A, som motverkar trötthet. Störningar i hypokretin-systemet har (hos hundar till exempel) visat sig leda till narkolepsi. Genom att tillföra Orexin A, till exempel i form av en nässpray, är förhoppningen att man man ska kunna  motverka allvarliga former av sömnsvårigheter.

Forskningen är finansierad av DARPA, så kanske hoppas man kunna hålla soldater och piloter lite vaknare, eller för den delen kanske hjälpa krigsveteraner med sömnsvårigheter som en följd av PTSD. Det lär dock dröja innan det finns någon verklig produkt på marknaden.

Originalartikeln heter "Systemic and Nasal Delivery of Orexin-A (Hypocretin-1) Reduces the Effects of Sleep Deprivation on Cognitive Performance in Nonhuman Primates" av SA Deadwyler et al, i The Journal of Neuroscience, 26 December 2007.

Hur den amerikanska militären finansierar neurovetenskaplig forskning, och de etiska frågorna kring det, kan man läsa om i Jonathan D. Morenos förträffliga "Mind Wars: Brain Research and National Defense".

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates