Bättre Google Books

| Kommentarer ()
Google Book Search har nya funktioner samlade under rubriken "My Library" (du kan lägga till böcker i ditt bibliotek från träfflistorna vid sökningar).

Man kan enkelt lägga till böcker i sitt bibliotek, för att sedan skriva recensioner, lägga till etiketter och ge böckerna betyg. Ens bibliotek får en publik adress för andra att besöka (här är mitt). Man kan exportera/importera till sitt bibliotek, i ett (i mina ögon av Google fullständigt påhittat) XML-format, och man kan prenumerera på ändringar i RSS.

Den stora skillnaden mot en tjänst som LibraryThing är naturligtvis att man kan söka i fulltexten för ens eget bibliotek (i de fall böckerna är OCR:ade). Det gör det till mer än en tjänst där man samlar böckerna som man äger eller har läst.

En annan trevlig funktion man lanserat för de böcker som befinner sig på "allmänningen" är att man kan välja textstycken från böcker att publicera någon annanstans, som det ser ut nu bara till Google egna tjänster Blogger och Notebook. Styckena kommer antingen som OCR:ad text eller som en faktisk bild av den inscannade sidan.

Läs mer hos Google Blogoscoped, som också skriver om funktionen att se "populära avsnitt" från böcker, dvs en slags citerings-funktion, som visar vilka stycken och meningar som citerats av andra böcker.

Google Books utvecklas riktigt intressant, men det stora problemet är naturligtvis uppdelningen av dels böcker som kommer direkt från förlagen, de böcker som scannats in på bibliotek (men fortfarande är under copyright) och de böcker som befinner sig på allmänningen, och skillnaden med vad man får göra med dom.

» Gammalt inlägg av mig som tangerar detta: "Söndagsfunderingar" (2006-05-15)

Kategorier

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates