Alla vill vara öppna

| Kommentarer ()
Michael Arrington spillar bönorna om Googles superhemliga plan att möta Facebook-hotet genom att bli ännu mer öppna med den sociala grafen. 5 november är tanken att Google ska släppa ett antal API:er för att låta applikationer hämta data om ens sociala kontakter från i första hand Orkut (där man ju inte varit på år och dag), men inom tid också från t.ex. Gmail och Google Talk. Nu vet man ju absolut ingenting om detta, men om det är som TechCrunch skriver - "Google seems to be planning to add a social layer on top of the entire suite of Google services" - så är det ju något som alla måste förhålla sig till.

Jag föreställer mig att man i typ Gmails kontaktbok kan definiera vem ens kontakter är och vilken relationer man har till dem, för att sedan välja att exponera denna information för andra tredjepartstjänster man använder. Visst, just nu har Facebook mycket av den här informationen, men man har inte visat några tendenser att vilja dela med sig av denna information utanför FB (men väl för applikationer inom FB).

Hos Six Apart skrev David Recordon häromdagen om deras planer för att exponera och låta mig som användare kontrollera min kontaktlista och hur den kan användas för att integrera med andra tjänster. Men det hela känns väldigt tekniskt för den genomsnittlige bloggaren/nätverkaren, med prat om OpenID, hCard, FOAF och XFN.

Hur som helst är det roligt att kapprustningen om vem som ska "äga" (information om) mitt sociala nätverk är i full sving.

UppdateringFOAF Facebook Generator. Här är en snaphot av mitt nätverk (.rdf).

Kategorier

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates