IT-Hegel på DN

| | Kommentarer (0)
Kände du igen dig i (den närmast hegelianska, tes-antites-syntes!) IT-historien som tecknades i den osignerade ledaren i DN idag?

Samhällets mottagande av internet har gått genom tre stadier. Först kom pionjärernas grandiosa visioner av hur den nya tekniken skulle revolutionera hela vårt sätt att tänka och inleda en ny och naturligtvis mycket bättre historisk epok. Det var före Microsofts tid, då en generation av unga och ofta antiauktoritära programmerare kände att de var delaktiga i ett nytt demokratiskt kommunikationsgenombrott.

Sedan kom motreaktionen. För vanliga medborgare var den nya tekniken besvärlig att använda och svår att förstå sig på. IT-boomen kunde visserligen exploateras av driftiga entreprenörer som Bill Gates. Men det tycktes mest handla om ännu ett efemärt tidsfördriv för blaserade människor i västvärlden, en "fluga" för att tala med den förra kommunikationsministern Ines Uusmann.

Men nu när den nya tekniken verkligen har trängt in på alla nivåer i samhället blir vi plötsligt medvetna om att något har hänt. De utopiska visionerna har visserligen kommit på skam. Föga överraskande har vi samma drifter på nätet som i den verkliga världen: att googla "sex" ger till exempel fem gånger så många nedslag som "klimatförändring".

Jag nöjer mig med att bocka för ännu ett exempel på Google-journalistik, den här gången märkligare än någonsin.

Kategorier

, ,

0 TrackBacks

Listed below are links to blogs that reference this entry: IT-Hegel på DN.

TrackBack URL for this entry: http://mymarkup.se/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/22

Skriv gärna en kommentar

About this Entry

This page contains a single entry by Erik published on August 19, 2007 8:28 PM.

Hitchens vs. Dawkins was the previous entry in this blog.

Men för i helvete!? is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

Powered by Movable Type 4.0