in Uncategorized

Oändliga kategorier

Quanta Magazine är duktiga på att hyfsat lättillgängligt berätta om den senaste forskningen inom olika vetenskapsfält där beräkningar spelar stor roll – jag vet inte om jag beskriver det rätt nu. Det står att de bevakar matematik, fysik, biologi och datavetenskap. Men det är nog mest av det teoretiska slaget. Hursomhelst så läste jag en artikel om hur matematikens grunder håller på att omformuleras, lett av en Jacob Lurie och efterföljare Artikeln innehåller så mycket bra saker om vad det innebär att ställa allt på ända inom vetenskapen:

Mathematicians are still grappling with both the magnitude of Lurie’s ideas and the unique way in which they were introduced. They’re distilling and repackaging his presentation of infinity categories to make them accessible to more mathematicians. They are performing, in a sense, the essential work of governance that must follow any revolution, translating a transformative text into day-to-day law

Quanta Magazine, “With Category Theory, Mathematics Escapes From Equality“, 10 oktober 2019

Om hur alla måste komma ikapp:

Lurie’s work was hard to swallow in other ways. The volume of material meant that mathematicians would need to invest years reading his books. That’s an almost impossible requirement for busy mathematicians in midcareer, and it’s a highly risky one for graduate students who have only a few years to produce results that will get them a job.