Vit arbetarklass, finns den? (Frågan besvaras ej)

| Kommentarer ()
whitespectrum.jpg
BBC har gjort något riktigt fiffigt när man visualiserar den debatt som just nu hyser på sin webbplats (som en del av en TV-serie på BBC 2 om jag förstår rätt) kring frågan om "vit" arbetarklass har blivit osynlig i Storbritannien (ett intressant ämne i sig). Ett intressant och lockande sätt att erbjuda utforskande av en stor mängd kommentarer i en debatt (just nu över 4000 kommentarer).

Det verkar som att man till viss del analyserar de postade bidragen, för man kan utforska efter känsloläge, känslointensitet och "agreement level" (agree, neutral, disagree). Allt visualiserat i ett skönt "molekylärt" gränssnitt. Prova det. Det man frågar sig är ju om den här typen av visualisering på något vis förändrar hur debatten bedrivs, när den går från att vara en 1-dimensionell debatt i forumstil, till att bli utforskningsbar i flera dimensioner, som kanske främjar mer serendipitet.

I BBC Internet Blog beskriver man mer om tankarna med det:

We wanted the users to have more involvement, which is why we have enabled agreement/ disagreement on the user interface. The application display becomes richer the more people use it, as well as giving an overview of the main emotional themes.

One of the purposes was to enable more exploration of the data than normal.

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates