Öppet, sure, men mer krävs

| Kommentarer ()
Anders Mildner skriver t.ex. i dagens SvD om fördelarna med att myndigheter öppna upp sina datakällor:

Vinsterna skulle inte bara visa sig i form av fler företag och öppningar för entreprenörer som kan skapa tjänster som är värdefulla för oss, utan också öka insynen och möjliggöra sann delaktighet i byggandet av morgondagens samhälle.

...och Peter Krantz, öppet data-förespråkare bakom opengov.se, säger så här i intervju hos inUseful:

I dag är det väldigt många som har kompetensen och hårdvaran, för du behöver egentligen bara en laptop och programmeringskompetens för att kunna bygga något på data.

It's all good, men det känns som att frågan samtidigt måste fokusera på hur man använder datat, inte bara på själva tillgången. Det här är något som togs upp häromdagen av Michael Gurstein, expert inom ämnet "community informatics", när han pekade på problemet med en "data divide", där det finns risk att de som har verktygen och kunskapen att analysera data gör det till sin egen fördel, på andras bekostnad. Han nämner t.ex. ett fall i indiska Bangalore, där tillgängliggörandet av information om landrättigheter ledde till att redan välbesuttna kunde använda informationen för att förskansa sig ännu mer land, och kunde styra utvecklingen.

Ett stycke som det här fick ReadWriteWeb att sätta rubriken "How Open Data is Used Against the Poor":

This is not to suggest that processes of computerization inevitably lead to such outcomes but rather to say that in the absence of efforts to equalize the playing field with respect to enabling opportunities for the use of newly available data, the end result may be increased social divides rather than reduced ones particularly with respect to the already poor and marginalized.

...men det handlar ju egentligen bara att kunna ha två bollar i luften: tillgång och användning måste båda främjas.  

kommentar(er)

Senaste kommentaren

www.flickr.com


Jag heter Erik Stattin och det här är min blogg. Jag skriver om digital kultur, ungefär. Du får gärna tipsa mig om saker. Kontakta mig på erik.stattin@gmail.com. Jag är mymarkupTwitter och Delicious.


Twitter Updates