Om kommentariatet

| | Kommentarer (1)
När Boing Boing lanserar en ny form är det så klart en händelse. Extra intressant nu är att man valt att ta tillbaka kommentarsfunktionen. Tidigare hade man en forumlösning för att kunna kommentera inlägg, men det gick överstyr i denna världens mest populära blogg. Nu har man engagerat en "community manager" som ska hålla koll på konversationerna, i form av Teresa Nielsen Hayden. Det behövs nog, och det låter som en riktigt bra idé att ha nån som drar i trådarna.

En annan lösning på problemet med kommentariatet är att göra som The Huffington Post nu har gjort, och anlita de mest frekventa kommentatorerna att skapa egna bloggar under HuffPo-baneret. Vem som helst kan alltså inte starta en egen, och ingå bland alla andra kända skribenter, och inte bara de som skriver flest kommentarer, utan en algoritm väljer ut kandidater beroende på ett röstnings- och fan-system i kommentarerna. "Groupsourcing" bland HuffPos kommentariat ska välja ut de personer som har intressantast synpunkter och uttrycker sig bäst.

Publishing 2.0 beskriver det som en väg mellan att tillåta endimensionell kommentering rakt av (med pre- eller post-moderering), vilket de allra flesta svenska mediawebbplatser som gett sig på läsarmedverkan har gjort, och kvaliteten blir därefter; eller tillåta att vem som helst starta en blogg under ett välkänt varumärke, men mer eller mindre helt frigjort från resten av innehållet på webbplatsen.

Jag kan tänka mig att det är ett bra sätt att få kvalitativ läsarmedverkan att inrätta hierarkier av det här slaget. Om ett lokalt kommentariat dessutom blir delaktiga i utnämnandet av sina "egna" så kan det öka kvaliteten i stort.

Tom Coates funderar över hur det kommer sig att möjligheten att kommentera anonymt och utan att behöva registrera sig överhuvud taget finns på bloggar. Ett arv som bloggverktygen bär med sig från tiden då det inte fanns någon chans för en blogg att få några större läsekretsar, och då man kommenterade genom att skriva ett inlägg i sin egen blogg och sedan länka till det man kommenterade (remember TrackBacks?), och framför allt innan spam-kommentarerna förstörde allt. Coates hoppas på bättre kvalitet, och återvinna lite av community-känslan från bloggandets barndom, genom att kräva att folk loggar in för att få kommentera.


Kategorier

0 TrackBacks

Listed below are links to blogs that reference this entry: Om kommentariatet.

TrackBack URL for this entry: http://mymarkup.se/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/42

1 kommentarer

Hans Persson skrev:

innan spam-kommentarerna förstörde allt

Hur stort är det problemet, egentligen?

När jag skrivit mitt första blogginlägg någonsin tog det två timmar innan jag fått en spamkommentar på det. Då var det ingen som kände till bloggen alls.

Idag har jag inte sett några spamkommentarer på månader, och nu pingar jag bloggen kors och tvärs och har länkar från diverse ställen. Skillnaden är att jag slagit på CAPTCHA.

Det verkar som om det räcker för att hålla det mesta skräpet borta, tycker jag.

Skriv gärna en kommentar

About this Entry

This page contains a single entry by Erik published on August 29, 2007 8:16 PM.

35 smarta under 35 ger 34:åringar ångest was the previous entry in this blog.

20 dollars is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

Powered by Movable Type 4.0